Interstitiel cystitis (IC) – Holistisk afspænding et meget effektiv smertebehandling

Generelt om interstitiel cystitis eller smertefuldt blæresyndrom

Interstitiel cystitis (IC) eller smertefuldt blæresyndrom (PBS) er en slags kronisk blærebetændelse som ikke skyldes bakterier. Blærens indvendige slimhinde bliver betændt og irriteret og det forårsager smerter i blæren, urinrøret, bækkenpartiet og underlivet. Ofte er der tale om meget intense smerter og svie i blære og urinrør med hyppige vandladninger (i svære tilfælde op til 60 gange i døgnet).

Diagnosen er ikke så velkendt i Danmark og mange får ofte at vide, at de har en sart blære og må lære at leve med det. I udlandet er interstitiel cystitis (IC) mere velkendt, og man skønner at der i USA er ca. 1 mill. med interstitiel cystitis heraf 90 procent kvinder.

Symptomerne kan komme og gå og være milde eller meget svære og påvirker ofte dagligdagen og livskvaliteten negativt. Sygdommen er kronisk.

Man ved ikke helt præcist hvad IC skyldes, men der er ofte tale om defekter i blærevæggen pga. allergier og angreb fra kroppens eget immunsystem, muligvis efter bekæmpelse af en infektion. Blærens indvendige slimhinde lækker og giftige stoffer fra urinen kan trænge ind og irritere blærevæggen, og blæren bliver betændt, stiv og arret.

Behandling af IC er meget vanskelig og effekten af behandlingen varierer meget fra person til person, dog tyder meget på at stress reduktion, afspændingsbehandling og kostregulering kombineret er en meget virksom smertebehandlingsform. I udlandet (hovedsagelig England, USA og Canada) har blid manuel behandling af musklerne i bækkenområdet i mange år været anvendt med succes. Undersøgelser har vist at op mod 70 procent af patienterne opnåede en moderat til markant forbedring af blæresmerterne.

Holistisk afspænding reducerer kroniske blæresmerter markant

samtale kroniske blæresmerter - Interstitiel cystitis (IC)

Som afspændingspædagog og IC patient har jeg igennem mange år oplevet væsentlig færre smerter end andre med IC symptomer. Jeg er overbevist om, at grunden er regelmæssig afspændingsbehandling og kostregulering. Jeg har således heldigvis ikke haft behov for smertestillende medicin på noget tidspunkt

Jeg har igennem en længere periode haft flere klienter med IC gående i regelmæssig afspændingsbehandling. Alle har efter 2-3 behandlinger oplevet væsentlig færre blæresmerter i det daglige og færre akutte anfald af IC.

Opspændt bækkenbund:

Jeg har under afspændingsbehandling konstateret at alle med IC har meget spændte og ømme muskler i bækkenområdet og underlivet. Ofte skyldes smerterne en meget opspændt overaktiv bækkenbund. Bækkenbunden er en stor V-formet muskel som understøtter blære, vagina, livmoder og andre indre organer og dele af musklen løber rundt om urinrør og vagina fortil og bagtil endetarmen. Bækkenbunden kan være så spændt at det kan være svært at lade vandet og tømme blæren ordentligt. Smerter i blæren får bækkenbunden til spænde op. Det samme gør stress (her er der ofte tale om ubevidst reaktion) Bækkenbundstræning forværrer smerterne og gør problemet endnu større, løsningen ligger i afspænding af bækkenbunden. vha. afspændingsbehandling, udspændingsøvelser, varme og aflastning af bækkenområdet.

Hos IC patienter er bækkenbunden ofte så opspændt, smertefuld og øm, at det kun kan lade sig gøre at afspænde bækkenbunden indirekte. Ved direkte behandling af bækkenbunden via skeden eller endetarmen vil resultatet være en yderligere opspænding af musklen.

Jeg afspænder indirekte bækkenbunden via behandling af sædemuskulaturen, bækkenleddene og de muskler der hæfter på bækkenet. Jeg behandler altid uden på tøjet. Hos IC klienter oplever jeg altid opspændte lår-, hase-, sæde- og lændemuskler . Når disse muskler er opspændte påvirker de bækkenets hældning i negativ retning. Bækkenet trækkes ind under dig, og medfører en uvilkårlig spænding af bækkenbunden som belaster din blære og urinrør. Jeg arbejder derfor meget med bevidstgørelse af holdningen både siddende og stående efter afspændingsbehandlingen.

Hæmmet vejrtrækning

behandling kroniske blæresmerter - Interstitiel cystitis (IC)

Spændte mavemuskler og hæmmet vejrtrækning ses hos alle klienter med IC, som reaktion på den kroniske smertetilstand. Det overfladiske anspændte åndedræt medfører et forhøjet tryk i bughulen (intrapelvine tryk) som ligeledes belaster blæren og hæmmer fordøjelsen. Ofte vil underlivet også være oppustet, væskefyldt og ømt som følge heraf. Afspændingsbehandlingen afspænder diafragma, og tilrettelægningen med benene placeret højt på en sækkepude medfører hurtigt en dybere abdominal vejrtrækning.

Balance i kroppen:

Som holistisk afspændingspædagog behandler jeg altid hele kroppen, også når det drejer som om klienter med IC symptomer. Det har særlig betydning ved arbejdet med den aflastende balance i kroppen stående og siddende, at også skulder og nakkeområdet afspændes.

Relevante øvelser:

Efter selve afspændingsbehandlingen giver jeg dig nogle relevante øvelser, som udspænder og aflaster bækkenbunden og musklerne omkring. Det er vigtigt at få nogle gode øvelser med hjem som kan bruges efter behov.

Rabat

Er du medlem af IC-Foreningen får du 10% rabat.