Kan ondt i ryggen eller nakken have noget med stress at gøre?
Ja, stress og muskelspændinger hænger sammen. Muskelspændinger, især i nakke, kæber og ryg, er et af kroppens mange stresssymptomer.
Andre fysiske symptomer på stress kan være spændingshovedpine og migræne, mavesmerter, hjertebanken, fordøjelsesproblemer og astma. Psykiske symptomer kan være irritabilitet, depression, rastløshed og søvnløshed.
Den sunde og den dårlige stress
Stress er kroppens naturlige reaktion på de udfordringer vi stilles overfor. Det kan være en øjeblikkelig tilstand, eller en langvarig tilstand, hvor der stilles ekstraordinære krav til krop og psyke.
Vi kan ikke leve uden stress! Den hjælper os til at klare de udfordringer livet byder på. Den får os op på mærkerne og gør os i stand til at yde vort bedste.
De kropslige reflekser er de samme som fik vores forfædre til at modstå angreb fra vilde dyr og fjendtlige stammer. I dag er årsagerne mere af psykisk karakter, men de kropslige reaktioner er de samme.
De kropslige reaktioner
Korttids stress er positivt og gavnligt, det er den langvarige stress, der udmatter og nedbryder vores krop, og som i sidste ende kan resultere i udbrændthed.
Når vi udsættes for fysisk og psykisk stress frigives hormoner som adrenalin og kortisol. Herved øges blodtryk og hjerteslag, og blodet strømmer til musklerne, som spændes og er klar til handling (kæmp eller flygt reaktion). Mange oplever her forøgede spændinger i nakke, kæber, ryg og ben.
Hvis vi ikke kan udnytte den mobiliserede energi, ophobes den i kroppen (bl.a. som muskelspændinger) og bliver usund og kan føre til psykosomatiske sygdomme.
Det autonome nervesystem
Det autonome nervesystem som styrer kamp/flugt reaktionen, styrer også den vegetative tilstand, hvor kroppen regenererer og lader op, f.eks. under hvile og afspænding.
Det er vigtigt at der er balance imellem de to tilstande.
En måde at bryde den onde cirkel med vedvarende negativ stress påvirkning, er at være opmærksom på kroppens stresssignaler og handle på dem.
Hvad kan jeg selv gøre?
En meget veldokumenteret metode er afspændingsbehandling (psykomotorisk behandling). Her lærer du at lytte til kroppen igen og få gang i den indre kropslige dialog. Du bliver opmærksom på hvornår kroppen er spændt og har brug for hvile, men også hvornår du har brug for at bevæge dig! Sammenhængen mellem stress og muskelspændinger vil ofte være tydelig.
Afspænding (psykomotorisk behandling) er meget effektiv ved stress og muskelspændinger
Under selve behandlingen, som altid er meget rolig og behagelig, giver du omsorg til kroppen. Muskulaturen løsnes, blodgennemstrømningen bedres og åndedrættet slippes. Varme og velbehag breder sig i kroppen. Herved producerer kroppen hormonerne serotonin og oxytocin.
Serotonin giver følelser som ro og lykke og oxytocin nedsætter niveauet af skadelige stresshormoner og sænker blodtrykket, hæver smertetærsklen og øger evnen for nærvær og empati.
Mindfulness – afspænding styrker evnen til at være tilstede i nuet
Langsomt i takt med at muskelspændingerne slippes og stressen mindskes, styrkes din selvfølelse og evne til at være tilstede i nuet. Du oplever en hvilen i dig selv – mindfulness på et højere plan.
Herved får du mere overskud til at overveje din situation og tage de nødvendige beslutninger. Om nødvendigt at ændre på din situation.
Der er dokumenteret effekt af holistisk afspænding ved rehabilitering af langtidssygemeldte pga. stress og udbrændthed.
Forebyggelse
Det er vigtigt du kender din krop og dit sind, og ved hvad du vil og hvor meget stress du kan tåle og lærer at sige ”nej”, når det bliver for meget. Fra at være ydrestyret oplever du efter afspænding nu at være indrestyret og har generhvervet evnen til egenomsorg.
Afspænding lærer dig i høj grad at kende dine grænser og respektere dem. Du lærer at sanse kroppen på ny, så du bliver istand til at reagere på kroppens stresssymptomer.
De små pauser i hverdagen
De små pauser i dagens løb er vigtige, for at lade op igen. I det hele taget er søvn, ro og hvile kodeordene i al stressbehandling. Gode oplevelser (en biograftur) god og lang søvn, moderat motion, sund kost er også forebyggende ved stress og muskelspændinger.
Undgå såvidt muligt stressfremkaldende stimulanser som cigaretter, koffein og sukker. Drik masser af vand – det er med til at afgifte kroppen og fjerne affaldsstoffer efter muskelspændinger.
Undgå perfektionisme
De små pauser i dagens løb er vigtige, for at lade op igen. Søvn, ro og hvile er kodeordene i al stressbehandling. Gode oplevelser, god søvn, moderat motion, sund kost er også forebyggende ved stress.
Undgå såvidt muligt stressfremkaldende stimulanser som cigaretter, koffein og sukker. Drik masser af vand – det er med til at afgifte kroppen og fjerne affaldsstoffer efter muskelspændinger.